Matvarer Rett På Døren! Beste Kvalitet | Service | Pris!

Din kreditt er 0 Poeng

Oppskrifter

Se våre beste oppskrifter på nett.
Planlegg hverdagsmiddager, helgemenyer og festmåltider med fristende oppskrifter.
Gode og inspirerende oppskrifter
til alle anledninger.

Enkel lammegryte med aubergine

En enkel lammegryte som denne er rask å lage. Mens den putrer kan du koke opp ris eller bulgur til – eller gjøre som meg og lage en enkel potetmos med litt sellerirot i. Poenget er at det passer best med noe relativt smaksnøytralt til.

INGREDIENSER

  • 2 aubergine, delvis skrelt så den får sebrastriper, delt i to på langs og skåret i 1,5-2 cm tykke halvmåner
  • 0,5 dl + 3 ss olivenolje
  • 500 g renskåret lammekjøtt (bog eller lår), skåret i 2-3 cm terninger
  • 1 stor løk, skrelt og grovhakket
  • 1 ss (ca. 30 g) tomatpuré
  • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) eller en klype vanlige chiliflak eller cayennepepper (eller etter smak)
  • 0,5 ts isot biber/urfapepper (se tekst over) (kan sløyfes)
  • 2 tomater, skåret i 10-12 biter
  • 2 ss finstrimlet bladpersille (uten stilker) (kan sløyfes)
  • vann
  • salt og pepper

SÅNN GJØR JEG DET

  1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
  2. Bland auberginebitene med 1 ts salt. La stå i 10-15 minutter. Tørk godt av og bland med 0,5 dl olivenolje. Bak høyt i ovnen til auberginen er mør, 25-30 minutter. Ikke åpne døren før etter 20 minutter, auberginene skaper sin egen damp og de får en bedre konsistens om de får bakes i den. Sett til side.
  3. Samtidig, salt lammekjøttet og brun det i 1 ss olivenolje i en stor, tykkbunnet kasserolle på høy varme. Gjør dette i to omganger. Poenget her er å gi kjøttet god smak fra stekeskorpe, ikke å gjennomsteke det. Sett til side.
  4. Skru ned varmen til medium/lav. Ha i de resterende 2 ss olivenolje. Du trenger ikke bruke all oljen om det likevel er nok fett i kasserollen. Fres løken til myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutter.
  5. Ha i tomatpuré, chiliflak og isot biber/urfapepper (om du har). Fres under konstant omrøring i 30 sekunder. Ha i tomat og brunet lammekjøtt (med saftene som har rent ut). Fres i et par minutter under jevnlig omrøring. Ha i nok vann til akkurat å dekke kjøttet, men ikke mer. Vend forsiktig inn auberginebitene. Kok opp og skru ned varmen til lav. La putre til kjøttet er slik du vil ha det, min gryte står 10-15 minutter, da er kjøttet helt gjennomstekt. Ikke rør for mye underveis, da går auberginen raskt i oppløsning. Trekk av varmen og la stå noen minutter med lokket på før servering.

Server med et raust dryss bladpersille (om du har)

kilde:etkjokken.com

Ovnsbakte kjøttboller med varm yoghurtsaus

En lett og litt syrlig yoghurtsaus gir en perfekt balanse til kjøttbollene.

  1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.

  2. 15 minutter til å lage sausen og chilismøret mens kjøttbollene står i ovnen. 

Ovnsbakte kjøttboller med varm yoghurtsaus og chilismør

INGREDIENSER

Kjøttboller

  • 1 tykk skive brød (uten frø/helkorn), uten skorpe og frø
  • 1 liten løk
  • 1 ts malt allehåndeoppskrift
  • 0,5 ts malt spisskummen
  • 0,5 ts malt koriander
  • 1 egg
  • en håndfull (ca 10 g) bladpersille
  • 400 g kjøttdeig
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Yoghurtsaus

  • 2 dl yoghurt
  • 1 hvitløksfedd, most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv
  • 1 egg
  • 1 ts sitronsaft, eller etter smak
  • 1 dl kokende vann
  • 1 ts maisstivelse (maisenna) + 1 ss vann
  • salt og pepper

Chilismør

  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) eller 1 ts paprikapulver + en klype vanlige chiliflak

Til servering

  • en liten håndfull friske urter, f.eks. dill, mynte, koriander eller bladpersille

SÅNN GJØR JEG DET

  1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
  2. Kjør brød, løk, krydder, egg og bladpersille fint i en foodprosessor. Bland godt sammen med kjøttdeig, salt og pepper. Sett til side en halvtime, eller så lenge du har tid til. Form deigen til små kjøttboller, jeg bruker en raus teskje per kjøttbolle. Ha over i en ovnsform kledd med bakepapir.
  3. Bak kjøttbollene midt i ovnen til gjennomstekte, 15-20 minutter. Du kan sette det under grillelementet helt på tampen for å få en mørkere farge. Følg i så fall med hele tiden, så det ikke brenner seg. Pass også på at bakepapiret ikke er for nære grillelementet.
  4. Lag yoghurtsaus ved å blande sammen yoghurt, hvitløk, egg og sitronsaft. Hell i kokende vann litt etter litt mens du visper godt. Sett over lav/medium varme og kok forsiktig opp. Rør jevnlig. Ha så i maisenna blandet med litt vann. La småputre til sausen tykner. Pass på at den ikke blir for varm, da vil sausen skille seg. Trekk av varmen. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft. Jeg liker sausen best når den er ganske mild, bare en anelse syrlig.
  5. Lag chilismør ved å ha olivenolje og smør i en liten panne over medium varme. Når smøret er smeltet og bobler godt, trekk av varmen. Bland inn chiliflak.
  6. Ved servering, ha rundt halvparten av yoghurtsausen på serveringsfatet. Ha over ovnsbakte kjøttboller, deretter mer yoghurtsaus og til slutt chilismør og friske urter. Ha på så mye du ønsker av sausen og chilismøret, og server resten ved siden av. Server med én gang.

Kilde:etkjokken.com

Legg igjen en kommentar

Item added to cart.
0 items - kr 0.00
%d bloggere liker dette: